Видове климатици

Производителите предлагат разнообразни решения за максимално покриване на Вашите нужди. Климатиците са най-разнообразни:


Таванно-подови климатици:

От самото название е ясно, че може да се монтира както на тавана, така и на пода. Поставят се най-вече там, където архитектурните особености и интериорен дизайн го изискват – така например високите и големи прозорци не позволяват инсталирането на друг тип климатик. Съществува и таванно-стенен тип, който може да се инсталира на стената или на тавана.


Касетъчен тип климатик:

Елегантен и стилен, състои се от външно тяло и вътрешна касета, скрита в окачен таван. Разпределя въздуха в четири посоки, което го прави особено подходящ  за офис сгради, магазини и заведения. Изключително мощни климатици, които са и сравнително тихи по време на експлоатация. Поради начина си на монтаж не заема ценна площ от пода и стените.Сплит-системи:

Най-масови и предпочитани от клиентите! Икономични и високо ефективни, в същото време те се отличават и с ниски нива на шум и стилен дизайн. Имат едно външно и едно вътрешно тяло. Биват инвенторни, хиперинвертори и конвенционални.


Мулти-сплит системи:

Представлява едно външно тяло и няколко вътрешни. Този вариант е удобен в случаи, когато няма възможност за монтирането на няколко външни тела. Има комбинации 1 външно и 2,3 или повече вътрешни тела. Но е важно да знаете, че ако външното тяло дефектира, всички вътрешни тела спират да функционират. А и в повечето случаи този вариант излиза по-скъпо. Поради това този вид системи не е разпространен на нашия пазар и повечето хора се спират на стандартните сплит системи.


Колонен тип климатик :

Наричат се колони, защото вътрешното тяло наподобява колона. Този тип климатици се отличават с голяма мощност. Създават силен поток от въздух и се предпочитат по-скоро за ресторанти, конферентни зали и производствени и  други помещения с голям обем.

Канални климатици:

Каналните тела са едни от най-гъвкавите, но същевременно едни от най-сложните за проектиране и изпълнение типове климатизатори. При тях вътрешното тяло се разполага на подходящо място в окачения таван, а чрез система от въздуховоди и решетки се засмуква и се нагнетява въздух от и в помещението. Въздуховодите тръгват от тялото, позиционират се в окачения таван и достигат до предварително избраното от проектанта място, където завършват с решетка в окачения таван. През тази решетка машината съответно нагнетява охладен/затоплен въздух или засмуква такъв, който трябва да бъде охладен/затоплен. Поради факта, че към всяко тяло могат да бъдат свързани няколко смукателни и нагнетателни въздуховода, тази система предлага най-равномерно разпределение на температурата в помещението, което е едно от основните й предимства и я прави предпочитана въпреки по-голямата и сложност. 
Много често системите от този тип се съчетават и с подаване на пресен въздух, което ги прави подходящи за обществени помещения - кафета, барове, ресторанти и др., където вентилацията е от първостепенно значение.